Case 4: IBM Benelux (de 3.500 overblijvende personen van de oorspronkelijke 5.000!)

Case IBM

Opzet: Thema was “Clustering” en de overblijvenden overtuigen om anders én samen te werken met minder én toch de inzet, de kwaliteit, service en de teamspirit hoog houden!

Met bussen werden alle deelnemers naar het PSV Eindhoven Stadion gebracht, waar later op de avond de kampioenen viering ging plaats vinden. De verschillende Country Managers hadden eerst het opzet en de reden ervoor toegelicht evenals de General Manager, waarna de afsluitende “Infotainmentsessie” en de receptie op het terrein zelf volgde. Moderator van dienst was Carl Huybrechts, die bij de aankomst en tijdens het verorberen van de typisch Nederlandse broodjesmaaltijd vooraf de aanwezigen had ‘opgewarmd’ met enkele typisch Belgen en Nederlander moppen om daarna van op de middenstip het geheel aan elkaar te praten.

Markant detail: Het was prachtig weer, maar er stond een strakke wind en buiten de moppen werd er ook hartelijk gelachen doordat de obers om de haverklap de palmstruiken dienden recht te zetten toen ze weer eens waren omgewaaid…Toen ik naar het podium stapte wierp ik nog even een blik op het terrein en zag dat de planten nu wél bleven staan, toch was de wind niet gaan liggen want de vlaggen wapperden nog even fel als voordien. Bij het afsluiten vroeg ik alle deelnemers om nog even naar buiten te kijken om vast te stellen waarom de planten nu niet meer omvielen: een ober die bij de pinken was had telkens drie planten samen geplaatst…een uitstekend voorbeeld van “Clustering”!!! (uiteraard lukt zo een passende metafoor niet altijd)